top of page

Wat als ...

Vlaamse componisten zich laten inspireren

door hun favoriete cocktail.

COCKTAIL MAISON

Wat is 'Cocktail Maison'

Cocktail Maison is een muzikaal project van Inge Smedts en Nico Schoeters waarbij nieuwe composities voor kamermuziek worden voorgesteld op een concert in de Singel en opgenomen op CD.

We kiezen resoluut voor nieuwe composities van Vlaamse componisten, vertrekken vanuit het volgende muzikaal concept:

'kwalitatieve en goed in het oor liggende, virtuoze en optimistische muziek voor fluit, piccolo, altfluit en marimba of vibrafoon'.


Een cocktail is een mengeling van verschillende en uiteenlopende componenten die samen tot een nieuw en heerlijk geheel leiden. Ditzelfde principe is ook toegepast op de keuze van de componisten: heel divers in leeftijd, stijl, ervaring, achtergrond en opleiding. En aangezien we als limiterende factor aan al deze differentiatie toevoegen dat het Vlaamse componisten zijn, krijgen we als het ware een Cocktail Maison.


Volgende componisten schreven voor Cocktail Maison: Piet Swerts, Jef Neve, Klaas Coulembier, Jan Huylebroeck, Bart Watté, Etienne Houben, François Glorieux en mezelf. 

 

Bovendien kreeg iedere componist niet enkel een muzikale compositie-opdracht mee, maar ook de vraag om hun respectievelijke composities te linken aan een cocktail, gin tonic of whisky die zij associëren met hun werk en hierover een korte toelichting te geven. Hiermee wordt de muzikale ervaring van de muziek uitgebreid van een auditief zintuiglijke waarneming naar een extra smaakervaring. 

De recepten van de cocktails kan u HIER terugvinden.

 

De muziek werd op 25 mei in première voorgesteld op het concert Cocktail Maison in de Blauwe Zaal van de Singel.  Nu volgt een CD-opname en een heuse concerttour.
​​

bottom of page